HER HAYIRDA BİR ŞER VAR MIDIR?

“Her şer de bir hayır vardır, insanların kendilerini avutmak için söylediği cümlelerden birisidir. Belki de giremediğimiz bir işin, terk eden sevgilinin, bir alt tercihe kalınan bir üniversite yerleştirme sonucunun, düşük yapılan bir bebeğin, türlü yerlerimizden yararlandığımız bir trafik kazasının, çanın sadece 2 puan aşağısında yer alarak kalınan bir dersin, normalde üç saat süren yolun yoğun trafikten dolayı 8 saat sürmesinin, kaçırılan bir gün batımının ardından, zaman kazanmanın en önemli yöntemidir belki de.

Bizim için eğer istemediğimiz bir olay meydana gelmişse, gerçeklerle yüzleşmekten ziyade halının altına süpürmekte üstümüze yoktur insanoğlu olarak. Evet genelleme yapıyorum zira bir kova sütün rengini bozmak için bir damla kara kola yeter. Her şerde bir hayır vardırın arkasına sığınmadan, daha sonra başımıza gelecek olumlu bir olayı “o şerden sonra” sendromu olarak nitelendirmekten, tekrar söylüyorum kendimizi avutmak başka bir açıklaması yoktur.

Alınmadığın o işin, kendini geliştirmemekle veya doğru ifade edememekle bir alakası olabilir mi acaba? Daha sonrasında başka bir iş yerinden kabul alınca “Her şerde bir hayır vardır, iyi ki almadılar, şimdi maaşım daha yüksek.” Diyorsunuzdur muhtemelen. Peki, maaşı düşük olan bir önceki iş yerinin seni iki ay sonra yurtdışına göndereceğini, hayatının aşkını, evleneceğin kadını gittiğin o ülkede bulacağını, çifte vatandaş olan kızının dünya güzeli seçileceğini biliyor muydunuz? Her şer de bir hayır vardır doğru, seviniyorsun maaşı görece olarak yüksek diye de, hedefleri tutturamadığından dolayı o işten atıldıktan sonra daha birkaç ay önce çevreye savurdun o klişe sözler aklına gelecek mi acaba?

Hayatının aşkının seni terkettiği zaman da her şerde bir hayır vardır dediğinizi, arkadaşlarınızın da aynı cümleyle sizi kandırdığını, geçiştirdiğini biliyorum. Sizi terk eden sevgilinizi geriye getiremeyeceğinizden dolayı, sevgilinizin sizi terk edişini de hayır olarak görürsünüz. Sonra hayatınıza başkası girdiğinde “Her şerde bir hayır vardır, iyi ki beni terk etti, şimdi daha mutluyum” diyorsunuzdur muhtemelen. Peki, yeni sevgilinizi, sizi hiç beklemediğiniz, desteğe en çok ihtiyacınız olan anda terk edeceğini biliyor muydunuz?

İlk paragrafta geçen tüm örnekler için bu şekilde açıklamalar yapılabilir. Şu durumda, olayların öncelerini ve sonralarını kıyasladığımızda her şerden bir hayır çıktığını farz edelim. Peki sonrasında çıkan hayır şerre dönüştükten sonra ne diyeceğiz, her hayırda bir şer vardır mı? Hiç bir zaman mükemmel bir iş bulamayacağımıza, son nefesimizi verdiğimiz ana kadar her an karşımıza daha çok sevebileceğimiz birisi çıkabileceğine göre, ne şerde hayır vardır, ne de hayırda şer.


Bunu böyle biliniz.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İDRİS BEYİN'İN MEYHANESİ

ANLAMSIZ CÜMLELER

ÖLMEK İÇİN ERKEN